Lyssna  Texter

ANDRA SPÅR, ANDRA PLATSER

CD, Riverside/Trickleheart/Bonnier Amigo. Skivnr. RRCD 134. Release: Januari 2010.
Låttitlar: Allt jag behöver/Nattens gator/Regn som tårar över stan/Cissy/Som en vän/Aldrig långt ifrån dej/Stilla en vind/Längtans blues/Första snön/Tillbaks till stranden/En havsvind kom med kärleken/Så många ord.
Rolf Carlsson - sång, gitarrer, munspel. Text och musik av Rolf Carlsson, utom "Så många ord", text av Filip Kowalski och Rolf
Carlsson. Förlag: Trickleheart Music/Scop Music. Producerad och inspelad Rolf Carlsson. Mastering av Marcos Ciscar, Riverside Music Studio. Foto och design: Vivenda Media.


Johnny Cash gjorde det. Dylan har gjort ett flertal. Springsteens "Nebraska" är numera en klassiker.
Jag skulle nästan vilja säga att alla s.k. singer-songwriters har gjort det eller gör det någon gång under sin karriär.
En akustisk platta. En "unplugged". Ett knippe låtar, en gitarr och en röst. Några väljer att fylla ut ljudbilden med kanske ett piano, en bas eller nån extra sångstämma. Men de stora, svulstiga, genomtänkta arrangemangen och mattorna av instrument är borta, och istället är det låtarna och texterna som får ta plats.
En sån platta ville jag också givetvis göra. Och även om man bär med sej själva idén under kanske loppet av flera år så blir det i regel på det viset att man gör en platta med band och körer och pålägg ändå när det ska till att spelas in.
Efter "Kyssar & Guld" kändes däremot en just sån skiva helt rätt. En "unplugged". Och det i ordets rätta bemärkelse; inte en kabel användes förutom den mellan mikrofon och mixerbord. Ja, jag mickade till och med upp min halvakustiska gitarr för att uppnå själva betydelsen av "unplugged". Sedan fanns det förstås andra anledningar till det...
Ett knippe låtar fanns redan, eller åtminstone något i låtväg att bygga skivan kring. Det var låtar och låtskisser som "blivit över" genom åren, såna som lagts åt sidan eller rentav aldrig varit påtänkta för någon skiva. Jag arbetade om texterna, strök och la till. Jag "arrangerade" om musiken och bytte ut några ackord här och där. Allt för att få den där känslan av att ha någonting nytt och fräscht att bita tag i. Och låtarna fick nytt liv.
Filip Kowalski gav mej en engelsk text som han ville att jag skulle sätta musik till. En kombination av att jag var på ovanligt bra humör för sånt och att hans text hade en tydlig, "inbyggd" melodi fångade mitt intresse. Jag spelade in en demo och vi skickade den på skoj till melodifestivalen, och där kunde det ha varit stopp. Men jag tyckte det var en bra låt och att den förtjänade att göras nåt mer av, och det var då idén med att ta med den på plattan föddes. Jag hade redan ratat fyra-fem av mina egna, påtänkta alster och gör inte mer än i rena undantagsfall låtar tillsammans med någon annan. Men den här kändes övertygande, fast den behövde en svensk text förstås. Att sjunga på engelska och göra det bra är svårt. Det har aldrig varit riktigt min grej. På ett album med i övrigt bara svenska texter skulle det också ha varit malplacerat, så det var inte aktuellt med någon engelsk låt. Vad jag istället gjorde var en slags fri översättning, eller en fri tolkning, av Filips text och det är historien om hur "Too many words" blev "Så många ord".
RC