Lyssna  Texter

ASKA

CD, Heartwork Music, skivnr. HCD08. Release: Mars 2000.
Titlar: Bland aska och ruiner/Längs den gamla rälsen/Dagar utan ljus/För livets skull/Sång till Viktoria/Min systers hus/Med undran vid din sida/Kungsgatans barn/Liten man/När du går iväg/Hej, Hanna.
Text och musik: Rolf Carlsson. Producerad och inspelad av Rolf Carlsson och Marcos Ciscar.
Rolf Carlsson - sång, akustiska och elektriska gitarrer, bandlös bas, synth, dragspel, munspel. Marcos Ciscar - analogsynthar, Hammond B3, mellotronstråkar, trum-, bas- och percussionprogrammering, synthgitarr, shaker/gitarrloop, sampling. Johannes Holmquist - ak.gitarr, säckpipa, nyckelharpa och flöjt. Staffan Lundaahl - didgeridoo och städ. Eric Väpnargård - trummor.


Egentligen hade jag nog haft den här plattan i huvudet hela tiden, långt före den första och kanske till och med ända sen jag började skriva låtar överhuvudtaget. Den känns fortfarande viktig för mej på nåt sätt och i mångt och mycket är nog detta dom bästa texterna jag skrivit, åtminstone merparten av dom. Jag valde ju att ta upp dom mest elementära ämnen, kan man säga. Det handlar om rötter, ursprung och familjeband. "När du går iväg" handlar till exempel om den relation, eller icke-relation, som jag hade till min far. För att ge ram åt låten spelade jag själv dragspel på den; pappa var en habil dragspelare och det är nog i mångt och mycket honom jag fick min längtan till musiken ifrån. Annars pratade han mest om hur bilen gick och hur vädret var och sånt där. Han dog i cancer året innan jag gav ut den här plattan.  
Om man undantar det lyriska så faller det väl en del på framförande och produktion, det är väldigt levande och uppriktigt men jag hade nog lite för bråttom på vägen. Några av låtarna spelade vi in på nytt inför "Sliper", till exempel "Bland aska och ruiner" och "Med undran vid din sida", men just dom två föll bort i slutänden mest för att dom inte "hörde hemma" på plattan.
Det var sista gången som min gamle kumpan Johannes (Holmquist) var med på mina inspelningar, det är han som ger "folkton" åt plattan med säckpipa, nyckelharpa och flöjt. Dessvärre blev han sjuk och gav sej iväg på obestämd tid och våra vägar skildes även om vi alltid på nåt sätt betraktat varann som "bröder". Vi har fortfarande lite sporadisk kontakt. 
Nåväl, Marcos (Ciscar) kom in i bilden och han kände för att bita tag i  "Liten man" och "Dagar utan ljus". Det hörs ju att han producerat, och för att helheten inte skulle skeva för mycket var han också med och petade i det övriga materialet.
"Liten man" hittade in på nattradion och jag minns hur lycklig jag blev över det. Ännu häftigare var det förstås att ett av dom stora bolagen, Warner, hörde av sej för att dom hade hört låten på radion och ville lyssna på mer. Jag skickade en bunt till dom men allt rann ut i sanden den gången.
RC