Lyssna  Texter

KYSSAR & GULD

CD, Riverside/Trickleheart/Bonnier Amigo. Skivnr. RRCD 129. Release: April 2009.
Låttitlar:
Svartsjukan (Suspicious minds). Musik: Francis Zambon. Sv. text: Rolf Carlsson. Sony ATV Songs LLC/Sony ATV Music Publishing Scandinavia.
Alla bara pratar här (Everybody´s talking). Musik: Fred Neil. Sv. text: Rolf Carlsson. Air Chrysalis Scandinavia.
Varje gång du går genom mitt rum (When you walk in the room). Musik: Jackie DeShannon. Sv. text: Rolf Carlsson. EMI Catalogue Partnership/EMI Music Publishing Scandinavia. 
Jag vill inte säga mera (I don´t want to talk about it). Musik: Danny Ray Whitten. Sv. text: Rolf Carlsson. Air Chrysalis Scandinavia.
En fallen ängel (Broken down angel). Musik: MacCafferty/Sweet/Charlton/Agnew. Sv. text: Rolf Carlsson. Warner/Chappell Music Scandinavia.
Söndag morgon 10:07 (Sunday mornin´comin´down). Musik: Kris Kristofferson. Sv. text: Rolf Carlsson. Combine Music Corp/EMI Songs Scandinavia.
Jag kommer hem igen (Comin´home). Musik: Paul Stanley/Ace Frehley. Sv. text: Rolf Carlsson. Universal Music Publishing.
Småstadsdröm (City of dreams). Musik: David Byrne. Sv. text: Rolf Carlsson. Warner/Chappell Music Scandinavia.
Din innersta vän (Emotionally yours). Musik: Bob Dylan. Sv. text: Rolf Carlsson. Special Rider Music/Sony ATV Music Publishing Scandinavia.
Förstå mej rätt (Don´t get me wrong). Musik: Chrissie Hynde. Sv. text: Rolf Carlsson. Hynde House of Hits/EMI Music Publishing Scandinavia.
Det är du (Only you). Musik: Vincent Clarke. Sv. text: Rolf Carlsson. Musical Moments Ltd/Sony ATV Music Publishing Scandinavia.
Tillbaks till dej (Coming back to you). Musik: Leonard Cohen. Sv. text: Rolf Carlsson. Bad Monk Publishing/Sony ATV Music Publishing Scandinavia.

Rolf Carlsson - sång, ak.gitarr, elgitarrer, munspel. Tomas Eriksson - elbas. Daniel Carlsson - trummor. Matti Ollikainen - piano. Stenåke Kristiansson - kontrabas, bandlös elbas. Marcos Ciscar - stråkarrangemang, lap-steel, tamburin. Idde Schultz - sång. Anna Stadling - sång. Hanna Ollikainen - sång. Jenny Ricknell - tamburin.
Producerad av Marcos Ciscar och Rolf Carlsson. Inspelad i Riverside Music Studio av Marcos Ciscar, i Studio Z18 av Marcos Ciscar och Tomas Eriksson, i Trickleheart Recording av Rolf Carlsson och i Olga studio av Pecka Hammarstedt. Mixad och mastrad i Riverside
Music Studio av Marcos Ciscar och Rolf Carlsson. Foto av Marcos Ciscar, Fredric Nord och Bo Grundell. Omslag av Ermalm´s Egenart.


Min första översättning av en engelsk låt gjorde jag nog redan i tonåren, jag minns att jag gav mej på någon Cat Stevens och ytterligare nån mer. Jag tonsatte också några svenska poeter ganska tidigt, däribland Karin Boye och Dan Andersson. Lite senare översatte jag John Fogertys "Have you ever seen the rain" och Eric Claptons "Wonderful tonight", och den senare hade jag faktiskt tänkt ha med på plattan "Röd" men fick inte översättningen godkänd. Så kan det gå, och inte heller min försvenskning av Bruce Springsteens "No surrender" gick igenom när jag skulle göra "Kyssar & Guld". Förlaget tyckte visserligen att den var helt okej men vissa artister och låtskrivare har som en generell policy att inte godkänna översättningar. Det är bara att acceptera.
Till den här plattan fick jag nöja mej med att Dylan och Cohen gav grönt ljus och det är ju inte så illa...
Jag jobbade ganska intensivt med översättningarna på skivan - alla är gjorda mellan sommaren 2006 och hösten -07. Tanken var redan från början att det skulle bli en skiva med enbart översättningar och jag lyssnade igenom gamla LP-skivor, kassettband och CD-samlingar för att hitta låtar och uppslag. Vissa hade jag ganska klart för mej och hade burit på dom länge, somliga hela livet, och var därmed självklara val. Att göra en Kiss-låt var bara ett måste för en som var liten grabb på 70-talet och dyrkade Paul Stanley. Husgudar som ovan nämnda Dylan och Cohen var lika självklara. I andra fall handlade det om att gå igenom vissa artister och låtskrivare som jag alltid respekterat och tyckt om. Plattan som helhet skulle spegla den musik som jag själv växt upp med och delvis formats av. Därför blev det också en ganska spretig samling låtar, alltifrån countryballader och filmmusik till hårdrock och 80-talspop.
Förutom botaniserandet i all gammal, god musik läste jag allt jag kom över på nätet om låtarna, låtskrivarna och artisterna. Allt sammantaget var det ett väldigt berikande arbete, och inte minst ett stort nöje. 
Det är inte alltid så enkelt att sätta svensk text till en engelsk låt. Engelskan har ett mjukare anslag och i regel inte så många ord, och nånstans gäller det också att bestämma sej för om man ska göra en regelrätt översättning - så långt det är möjligt - eller nån slags fri tolkning av originaltexten. Oftast blir det ett mellanting, men för egen del jobbade jag medvetet med dessa texter för att dom skulle gå väldigt mycket hand i hand med originalen. Samtidigt ville jag behålla en känsla och en stämning som också synkar med vårt svenska kynne, eller hur man nu bäst ska uttrycka det.
När det blev dags för inspelning hade jag en idé om att göra ett par duetter; låtarna ifråga var mera självskrivna men det var inte alldeles uppenbart vilka jag skulle göra duetterna tillsammans med. Jag letade efter sångerskor och röster både på Myspace och Youtube och hittade så många bra att det blev för svårt att välja. Men sedan gick jag på en konsert där Idde Schultz och Anna Stadling medverkade och insåg plötsligt att det var dom jag hade letat efter. Så vi gjorde "Det är du" (Idde), som även blev singel, och "Jag vill inte säga mera" (Anna). Pusselbitarna föll på plats.
Omslaget gjordes av Lasse Ermalm, för att få till en slags retrokänsla på utsidan också. Det var oerhört roligt och spännande att jobba med honom. Emalm är något av en legend som designat skivomslag åt flertalet svenska artister ända sedan 70-talet, och bland annat gjorde han många av klassiska skivbolaget Metronomes omslag när det begav sej.
RC