Lyssna  Texter

RÖD

CD, Heartwork Music, skivnr. HCD 004. Release: September 1998.
Låttitlar: Jag lever nu/Regnar det än på dina läppar/Mun mot mun/Tung snö den 20e mars/Som blomman i ditt fönster/Håll i dej/Ditt hjärtas röst/Röd Volvo/Du vet väl allt som jag tänker på/På väg igen/Jag är din man.
Text och musik: Rolf Carlsson. Producerad av Rolf Carlsson. Inspelad i Big Hill Small studio och Heartwork Recording 1997-98.
Rolf Carlsson - sång, gitarrer, keyboard, munspel m.m. Stenåke Kristiansson - bas. Daniel Carlsson och Jesper Magnusson - trummor. Pontus Henrikson - Hammondorgel. Johannes Holmquist - nyckelharpa. Tor Jamt - munspel. Helena Sjöö - sång.


På våren 1998 fick jag fatt på en källarlokal i centrala Filipstad och hyrde den för att dra igång egen studio och vidareutveckla min egen skivetikett Heartwork Music.
Det var en oerhört kreativ period på många sätt och det passerade en hel del intressant musik genom studion, bland annat hjälpte jag Benny Granberg med hans första platta.
"Röd" kom till i detta kreativa kaos och jag var den här gången fast besluten att spela in hela skivan under en och samma tidsperiod, för att inte trilla i fällan med ojämnheter och sånt igen.
Den släpptes precis innan valet -98 och uppfattades väl på en del håll som politisk, något som jag själv också tyckte var en fin tanke och anammade den indirekt. Jag gjorde också en spelning i Vänsterns regi, och det spädde väl liksom på det hela...
I själva verket skulle skivan ha hetat "Röd Volvo", efter en av låtarna och min 245:a (som är med på omslaget) men det täckte liksom inte kärlekstemat utan det fick bli kärlekens färg som titel istället.
Öppningslåten "Jag lever nu" tillhör också dom låtar som spelades in på nytt under "Sliper"-sejouren men inte kom med. I likhet med "Vaggsång" på "Bra teater" har den senare versionen av "Jag lever nu" ersatt den gamla på "Röd". Detta nämnt som ren kuriosa. "Regnar det än på dina läppar" förtjänade ett bättre öde precis som "Mun mot mun" och därför gjorde vi dom också till "Sliper".
Runt -98 kände jag inte så många sjungande damer men jag visste att Helena Sjöö kunde sjunga med inte alltför spröd stämma utan lite rockigare, så jag tog in henne i studion på ett par låtar. Dessa två, "Håll i dej" och "Ditt hjärtas röst", är fortfarande mina personliga favoriter jämte exempelvis "På väg igen" och "Jag är din man".
Det kreativa flödet och kärleken till trots var detta en ganska rörig period i mitt liv och skivan rymmer för egen del både glädje och sorg.
RC