Lyssna  Text

TIDIG ÄR TIDEN

CD-singel, Universal Music. Katalognr. 015727-2. Release: Mars 2002.
Titlar: 1. Tidig är tiden (2.52) 2. Tidig är tiden, instrumental version (2.49).
Text: Markku Reingold. Musik: Rolf Carlsson. Förlag: Warner/Chappell Music Scandinavia. Producerad av Marcos Ciscar. Inspelad och mixad i Riverside Music Studio. A&R: Håkan Krantz.


Det var inte meningen, det var mest en slump. Jag sa det då och jag hävdar det fortfarande. Har faktiskt lite svårt att greppa att jag varit med i festivalen. Det var ju liksom inte min grej på nåt sätt. Tidningarna ringde och Bert Karlsson ringde, alltså precis som man föreställer sej att det brukar gå till, och mina barn som inte var så stora då undrade ju vad som hänt och tyckte att jag inte skulle vara med i den där festivalen om det skulle fortsätta såhär...
Men jag tycker att just vår lilla story runt det här är ganska kul. Jag säger "vår" eftersom vi faktiskt var tre som gav oss ut på schlageräventyret. Utan Markku Reingold, textförfattaren, hade det ju aldrig blivit av överhuvudtaget och utan Marcos Ciscar vet jag inte hur jag hade fixat vare sej backingtracket till teve eller singeln. Sen var det ju lite svårt för alla inblandade på vägen att hålla ordning på vem som var vem... Var det Marcos som hade skrivit texten och Markku som proddade singeln?
Men för att ta det från början... för att nu understryka vissa slumpmässigheter.
Jag och Benny Granberg, min låtskrivande vän och kollega, satt på biblioteket i Filipstad en dag och Markku (han jobbade där) dök upp och undrade om nån av oss kunde tonsätta hans nya text. Benny ögnade igenom den och likaså jag och ingen av oss kände väl sådär jättestor entusiasm, men efter att vi bollat den mellan oss där en stund så hamnade den till sist i min ficka. Sen blev den liggande bland alla andra papper på skrivbordet en lång tid, ända tills jag rotade fram den en dag för att testa om det gick att göra nåt av den. Jag sparar textidéer och musikaliska uppslag parallellt och faktum är att den här texten, som jag hade uppenbara problem med inte minst för att det var nån annan som skrivit den, passade som hand i handske till en färdig melodi jag hade. Sånär som på lite småjusteringar var det inte mycket som behövde göras. Jag bytte plats på ett par verser och fick på så sätt en refräng. Men man kan säga att texten och musiken hittade varann...
Fast vad göra med låten? tänkte jag. Den passade inte alls in bland mina övriga grejer, den fortsatte liksom att vara en katt bland hermelinerna trots att jag nu stod där med text och musik sammansvetsat och klart. Sen, när teve gick ut och efterlyste bidrag till festivalen, såg jag möjligheten att "bli av" med låten. Då hade den ändå kommit till nån slags användning.
Så jag gjorde en snabb demo nere i källaren och skickade den på vanlig kassett direkt till SVT. En riktig raritet idag förstås... och en förskräcklig inspelning egentligen men som helhet vittnar den ändå om att teknik och produktion och allt det där inte är allena rådande. En bra låt är en bra låt oavsett hur det låter, och jag kan faktiskt tycka att den har en rätt snygg melodi. Den sätter sej. Att texten fick utstå viss kritik var nog inte så märkligt, Markku var ju en sinnenas poet och man kan nog hitta mer mellan raderna om man ger det en chans. På tre minuter i en schlagerfestival är det mycket annat som ska avgöras. Men vi löpte linan ut, inklusive att framföra ordet "ångest" i schlagersammanhang och det är nog rätt beskrivande för vad det i själva verket innebär att vara med i festivalen.
Jag sa att vi var tre som gav oss ut på detta äventyr, men det finns faktiskt två till som bör nämnas. Förre bibliotekarien Gunnar Björn var den förste som fick läsa Markkus text, och på inrådan av Gunnar skrev Markku ytterligare en vers. Det var nog ett bra råd, tror jag. Det här var också "på den tiden" då man fortfarande skulle skicka med noter till sitt bidrag, och eftersom jag aldrig lärt mej vare sej att läsa eller skriva noter själv så fick man konsultera nån som kunde det. Jörn Granberg, tonsättare av en mängd dikter, psalmer och annat, hjälpte mej med detta. Han var också en av dom första som ringde och gratulerade när låten hade kommit med.
Nu är inte bara Jörn och Gunnar borta utan även Markku. Han omkom mycket tragiskt i samband med en bilolycka i december 2007. Jag är ganska säker på att han, som alltid, var inne i ett flöde av lyrik in i det sista.
En liten devis som Markku myntade i samband med Melodifestivalen kommer jag förmodligen alltid att bära med mej:
"När den rätta texten möter den rätta melodin, då blir det musik."
RC